PBX Çözümünüzün Seçilmesi: Bulutta mı Yerinde mi?Önceki bölümlerde yerinde PBX çözümleri ile bulut tabanlı sistemleri detaylı bir şekilde inceledik ve bunların özelliklerini karşılaştırdık.

En iyi çözümün seçimi birçok faktöre bağlıdır. Ultra geniş bantlı bağlanabilirliğin yaygın olduğu ülkelerde ve alanlarda bulut sistemlerine geçiş daha gelişmiştir. Bu belki de düşünülecek olan ilk faktördür. Ultra geniş bantla kapsanan bir bölgede yaşıyorsanız, bulut seçeneği kesinlikle göz önünde bulundurulacak bir seçenektir. Öte yandan sınırlı veri kapsamlı bir bölgede yaşıyorsanız, yerinde sistemi edinmeniz önerilir hatta bazı durumlarda bir gerekliliktir.

Şirketi boyutu da göz önüne alınacak bir unsurdur. Küçük ve orta ölçekli kurulumlar, kesinlikle bulutta barındırılmaya en uygun olanlardır. Çok yüksek sayıda dahili telefon hattına dayanan büyük kurulumlar ile halen birçok yerel PSTN hattı kullananlar, buluta göçü çok dikkatle irdelemelidir. Böyle bir durumda hibrit bir yerinde/bulut çözümü düşünülmesi faydalı olabilir.

3CX gibi modern yazılım sistemleri, yerinde PBX ve bulut arasında güvenli, korumalı ve şifreli bir köprü oluşturarak kanallar arasında ilişki kurmanızı sağlar böylece her iki çözümün kombine avantajlarından yarar sağlayabilirsiniz.

Önceden bahsi geçen bant genişliği gereksinimleri yerine getirilirse, PBX yönetimi için gereken becerilere sahip bir BT yöneticisinin bulunabilirliği önemli bir seçim faktörü olabilir. Bulut sistemleri genelde PBX’in kendi kendine yönetimi ile idaresini kapsayan aylık bir ücretle sunulur ve faturalandırılır. Toplam maliyet, dahili BT becerileri bulunmayan küçük ve orta ölçekli kuruluşlarda yerinde bir altyapıya göre önemli ölçüde daha düşük olabilir.

3CX neden en iyi seçimdir?

Tüm bulut PBX’ler aynı değildir: Genelde bu durum gözden kaçırılmaktadır. Bir bulut PBX seçerken temel faktörler; güvenlik, sistemin genişletilme yeteneği, seçili cihazlarınızın ve SIP trunkların kullanılma serbestisi ve sistemin göç edebilmesidir.

3CX’in Buluttaki Güçlü Yanları

  • Güvenlik: 3CX, gizlilik ve BT dolandırıcılığının önlenmesiyle ilgili güvenlik faktörlerine özel dikkat gösteren bir PBX yazılımıdır. Buluttan geçen tüm bilgiler, en gelişmiş şifreleme sistemleri tarafından korunmaktadır.
  • Esneklik: Tüm lisanslar yükseltilebilir. Bu, PBX’in işinizle beraber yavaş yavaş büyüyebileceği anlamına gelir.
  • Bağımsızlık: 3CX lisansı, portatiflik sağlayan katma değerli bir yatırımdır. Tüm 3CX lisansları yerinde veya bulutta değişimli olarak kullanılabilir. Böylece şirket yerinde bir çözümü benimsemeye karar verip sonrasında buluta göç edebilir veya bunun tam tersi de geçerlidir. Ayrıca hosting sağlayıcısının değiştirilmesi gerekiyorsa; operatör, lisans ve tüm sistem konfigürasyonu kolayca başka bir hizmet sağlayıcısına geçirilebilir.
  • Özel donanım üzerinde sınırlama olmaması: 3CX piyasadaki en bilinen ve popüler telefonlar ve IP cihazlarıyla çalışır. Bu sayede bulut PBX sağlayıcısı tarafından sunulan özel donanımın kullanılma zorunluluğu bulunmaz.

Önceki makalelere buradan ulaşabilirsiniz:
Bölüm 1
Bölüm 2