Wimage

Apple’ın tarayıcısı Safari sonunda WebRTC’nin sorumluluğunu üstlenecek gibi görünüyor.

Şubat 2016’dan başlayarak Apple sonunda, Safari için hiçbir eklenti gerektirmeden aramak için tıkla ve web akışı gibi görüntülü aramalar için şu anda tartışmasız dünya standardı olan WebRTC’yı alacağının işaretlerini göstermeye başlamıştır.

Apple, “gelişim halindeki” projeleri listesine WebRTC’yi katarak Safari için geliştirici araç kutusunu (WebKit) güncellemiştir. Apple tam zamanlı bir WebRTC geliştirici işinin tanıtımını yapsa da Safari’nin iOS ve OS X sürümlerinde ne zaman destek sunulacağına dair bir zaman çizelgesi verilmemiştir.

Fakat endüstri bu hareketleri büyük ölçüde şu anda Google Chrome, Firefox ve Opera’da kullanılabilen WebRTC’nin tam ölçekli edinimine yönelik bir hareket olarak yorumlamıştır. Safari StatCounter’a, göre tüm tarayıcı pazarının tam olarak yüzde 10-15’ini temsil etmektedir bu yüzden bunun içinde WebRTC’ye sahip olunması teknolojiye doğru atılan önemli bir adım olacaktır. Facebook Messenger, bir süre WebRTC’yi kullanmış ve Nisan ayında Slack, WebRTC’ye dayalı sesli arama özelliklerini başlatmıştır.

Nick Galea, CEO WebRTC’yi yorumladı:
Açık bir şekilde WebRTC, HTML’in bilgi için yaptıklarını iletişimler için yapacaktır – iletişimleri daha zengin (video) ve herkese erişilebilir kılacak (ücretsiz) bir devrim. şifreleme dahil olmak üzere dahili güvenlik özellikleri üretici ve kullanıcıların güvenini kazanmıştır.

Technavio araştırması WebRTC etkin mobil uygulamaların hızlı gelişimini göstermektedir. İnsanlar çok çeşitli iletişimler için akıllı elefonlarını kullanırken zaten rahat oldukları için çok da şaşırtıcı değildir.

Capture

WebRTC pazarının IHS tarafından yapılan araştırmaya göre yüzde 50,9 CAGR ile 2015 yılında 569,2 milyon dolardan 2020 yılına kadar 4,45 milyar dolara ükselerek küresel ölçekte çok hızlı büyüme göstermesi beklenmektedir. Apple arafından alınması Pazar gelişimini önemli ölçüde arttıracaktır – düzenli  ullanıcı sayısının 2020 yılına dek 2 milyarı geçmesi beklenmektedir.

3CX, daha önceden WebRTC’yi Birleşik İletişimler çözüm kümesine tam olarak uygulamıştır. 3CX ile bir WebRTC aramak için tıkla bağlantısı, softphone ve akıllı telefon istemcileriyle sunulur ve doğrudan webden çalışana sesli veya örüntülü aramalar yapmak için kullanılabilir. WebRTC, 3CX web konferansını  a esteklemekte ve entegre softphone dahil daha birçok WebRTC özelliği de amamlanmak üzeredir.

Hikaye

Hikaye şöyle devam eder. 19 Ekim 2015’te Apple iş panosuna şu ünvanla yeni bir pozisyon ilanı verdi: WebKit Medya Mühendisi – WebRTC tam iş ilanını burada bulabilirsiniz: https://thenewdialtone.com/apple-webrtc/.

Şubat 2016’da (kesin bir tarih olmadığı için üzgünüm) WebRTC’nin ilk elementleri WebKit’in Mac portunda belirdi — bir çeşit geliştirici  raç kutusu: http://webrtcbydralex.com/index.php/2016/03/27/how-to-test-evaluate-webrtc-in-safari/#more-288. Şubat’ta daha sonra Apple, WebRTC’yi sessizce tam olarak WebKit’ine yerleştirdi. https://webkit.org/status/#specification-webrtc.

Kamu duyuru yapılmamıştı. Ancak haberler Ericsson Araştırma ve WebRTC uzmanı Alex Gouillard’dan oluşan “WebRTCinWebKit” adındaki bir grup tarafından hızla toplandı. Kayıt, Nisan 2016’daki hikayeyi de bünyesine kattı, http://www.theregister.co.uk/2016/04/13/apple_rolling_webrtc_into_webkit/.

No Jitter Nisan yayınına buradan ulaşabilirsiniz: https://www.nojitter.com/apple-jumps-webrtc-bandwagon?full=true&ng_gateway_return=trueStatCounter makalesinin gösterdiği gibi Safari, tarayıcı pazarının yüzde 10-15’ini temsil etmektedir ve bu yüzden de WebRTC’nin endüstri çapındaki kabulünde önemlidir.

WebRTC’nin genel pazarının Markets & Markets’a göre tahmin dönemindeki yüzde 50,9 CAGR ile 2015 yılında 569,2 milyon dolardan 2020 yılına dek 4,45 milyar dolara büyümesi beklenmektedir.