İş iletişiminizin kontrolünü elinize almak hiç bu kadar kolay olmamıştı.

Yaklaşık 20 yıl önce başlayan bir yolculukta, 2 yıldan fazla bir süredir yapım aşamasında olan bugünün V20 Final sürümü, 3CX’in geleceğine işaret ediyor ve küresel iş telefonu için yeni bir şafağı müjdeliyor. 3CX mimarisi sıfırdan tamamen yeniden tasarlandı ve herhangi bir tipik yeni sürümünden çok daha fazlasını sunuyor.

Bugün, 3CX V20’nin iş telefonunun geleceği olduğunu güvenle söylüyoruz. Küçük ve orta ölçekli pazardaki güçlü yönlerimizi geliştirmeye devam ederek, gelecekteki pazar gerçekleri için oluşturulmuş tamamen optimize edilmiş bir sistemle, uçtan uca iş iletişimlerini doğrudan kontrol etmek isteyen şirketler için ne kadar kolay olduğunu gösteriyoruz.

Bugün, 3CX V20’nin iş telefonunun geleceği olduğunu güvenle söylüyoruz. Küçük ve orta ölçekli pazardaki güçlü yönlerimizi geliştirmeye devam ederek, gelecekteki pazar gerçekleri için oluşturulmuş tamamen optimize edilmiş bir sistemle uçtan uca iş iletişimlerini doğrudan kontrol etmek isteyen şirketler için bunun ne kadar kolay olduğunu gösteriyoruz.

Katılaştırılmış Güvenlik Vaatleri Yerine Getiriyor

Nisan 2023’te, sistemlerimizi güçlendirmek ve gelecekteki saldırı riskimizi en aza indirmek için eyleme geçirilebilir adımlar (tam olarak 7 adım) atmayı taahhüt ettik. V20’de sözlerimizi yerine getirdik. Ağ güvenliğimizin birden fazla katmanını güçlendirmek için önemli miktarda zaman ve para yatırımı yapıldı: Ağın yeniden inşasından, hem güçlendirilmiş hem de izole edilmiş özel bir yapı ortamı oluşturulmasından yeni EDR izleme araçlarının uygulanmasına kadar. Tehdit avcılığı uzmanlarından oluşan 7/24 tesis dışı izlemeden, Sıfır Güven modelinin her düzeyinde daha sıkı erişim kontrolü politikalarına kadar. İyileştirme Planı Önerilerini uygulamak için Mandiant ile yakın işbirliği içinde çalıştık ve ağımızın güvenliğini güçlendirme teklifimizde çevrilmemiş taş bırakmadık.

Burada durmadı. Sistem yöneticisi veya tüm kullanıcılar için karma parola, parolanın hoş geldiniz e-postasından kaldırılması, Web İstemcisini IP ile kısıtlama yoluyla ürün güvenliği özelliklerini geliştirmeye devam ettik. Kısa vadeli ürün yol haritamızı, yerel Windows uygulamamızın Microsoft Store’dan yüklenebilecek bir sürümünü içerecek şekilde güncelledik. Bu, otomatik olarak bir güvenlik düzeyinin yanı sıra gerekirse otomatik güncellemeler ve karantina da ekledi. SSO olmayan kurulumlar için 2FA gibi ek güvenlik güncellemeleri de uygulandı.

En son iyileştirme lerimiz arasında artık Debian 12 üzerinde çalışan Linux sürümü yer alıyor. Microsoft ve Google SSO’ya ek olarak 2FA’ya da sahibiz. Ve son olarak, birleştirilmiş istemci ve Yönetici Konsolu, bilgisayar korsanlarına yönelik bir saldırı yüzeyini ortadan kaldırdı. Mandiant tarafından kapsamlı bir şekilde incelenen ve Reversinglabs, Coverity ve Kaspersky tarafından kontrol edilen 3CX V20, Piyasadaki en güvenli iletişim çözümüdür.

İleriye baktığımızda güvenliğimizi HackerOne ile teste tabi tutuyoruz. Dünya çapındaki etik bilgisayar korsanları, dijital saldırı yüzeyindeki boşlukları bulup kapatmak için devam eden saldırı direnci yönetimi stratejimizde bize yardımcı olacaktır. Gelecekteki güncellemelerde bununla ilgili daha fazla bilgi vereceğiz.

Yeni SIP Çağrı Yöneticisi ile Telefona Sadık Kalma

20 yılda uzun bir yol kat ettik, ancak telefon köklerimizi asla unutmayacağız – ve siz de unutmamalısınız! V20’de, şimdi ve gelecekte en iyi çağrı merkezi özelliklerini sunabilmemiz için Çağrı Yöneticimizi yeniden yazdık.

Çağrı merkezi süpervizörleri için daha iyi ve daha hızlı çağrı müdahalesi ve karşılamanın yanı sıra birden fazla çağrıya sahip hedef temsilciler gibi ek kuyruk stratejileri ekledik. Artık kuyruklarımız programlanabilir. Yani biraz komut dosyası bilgisiyle istediğiniz herhangi bir çağrı merkezi uygulamasını oluşturabilirsiniz. Raporlama motorumuzu mevcut raporları iyileştirecek, ancak en önemlisi Grafana gibi önde gelen raporlama ve kontrol paneli uygulamalarıyla entegre olmasını sağlayacak şekilde tasarladık. Ayrıca meşgul olduğunda geri aktarma gibi daha güvenilir telefon özelliklerine de sahibiz. Ve son olarak şirketlerin telefon uygulamalarını kolayca oluşturmasına olanak tanıyan tamamen güçlü bir API’yi piyasaya sürüyoruz.

Yepyeni Yerel Windows Yazılım Telefonu

v20'de yepyeni yerel Windows yazılım telefonu

V20’deki en büyük eklemelerden biri yepyeni yerel 3CX Windows yazılım telefonudur. Bu uygulama – iOS veya Android uygulamalarına benzer – Web İstemcisi ile birlikte çalışarak pencere bildirim kontrolü açısından PWA’nın bir dizi sınırlamasının üstesinden gelir. Basit bir çağrı bildirimi yerine, uygun bir yanıt iletişim kutusuyla birlikte gelir. Yerel bir yazılım telefonu olarak ses kontrolünün tarayıcıdan bağımsız olmasını da sağlar.

Microsoft Store aracılığıyla güvenli dağıtım

Yeni yerel uygulamanın önemli bir farkı var. Windows Store aracılığıyla dağıtılacaktır. Bu, her Windows yerel uygulama güvenliğinin Microsoft tarafından kontrol edilmesiyle en başından itibaren çok daha fazla güvenlik anlamına gelir. Bu aynı zamanda daha iyi yönetilebilirlik için yazılım telefonunu ana 3CX yapısından ayrı olarak güncelleyebileceğimiz anlamına da gelir. Yazılım uygulaması, iOS veya Android uygulamasında sahip olduğunuz şekilde arama ve temel PBX işlevleriyle sınırlı olacaktır. 3CX softphone ile elektron tabanlı masaüstü uygulamasına artık ihtiyaç duyulmayacak.

Yapay Zekanın Temelleri Atıldı

Yapay zeka elbette iletişim sistemleri için oyunun kurallarını değiştiren bir unsur. V20’de yapay zekanın derin entegrasyonunun temellerini attık. Çağrı transkripsiyonu ve raporlamasından başlayarak, yalnızca çağrıları yazıya dökmekle kalmayıp aynı zamanda bunları analiz etme ve raporlama olanağı da yarattık. Önümüzdeki aylarda dikkat edilmesi gereken bir alan.lbette AI, iletişim sistemleri için bir oyun değiştiricidir. V20’de, yapay zekanın derin entegrasyonunun temellerini attık. Çağrı transkripsiyonu ve raporlamadan başlayarak, yalnızca çağrıları yazıya dökmekle kalmayıp, aynı zamanda bunları analiz etme ve raporlama yeteneği de oluşturduk. Önümüzdeki aylarda izlenecek bir alan.

Yeni Yönetici Konsolu

Yeni Admin Console

V20, ‘Yönetici Konsolu’nu sunuyor. 3CX Web İstemcisinin ayrılmaz bir parçası olan Yönetici Konsolu, eski Yönetim Konsolunun yerini alır ve böylece iki eski yönetici türünü kaldırır: kök yönetici ve barındırma yöneticisi. Bu “görünmez” kullanıcıların denetim kayıtları yoktu ve bunların yerine Sistem Yöneticisi veya Uzaktan Yönetici getirildi.

3CX’in tüm yönetim arayüzü, günümüzle ilgili özelliklere odaklanmak üzere modernleştirildi. Ayrıca pek çok gelişmiş özelliğin yapılandırmasını da basitleştirdik. Kullanıcı göz önünde bulundurularak oluşturulduğundan, aynı kullanıcı adını ve URL’yi kullanarak istemcinin içinden Yönetici Konsolu’na kolayca geçiş yapabilirsiniz.

Hatırlaması kolay bir URL

Web İstemcisi ve Yönetici Konsolu artık tek bir cihazda birleştirildiğinde, hem kullanıcılar hem de yöneticiler için yalnızca tek bir FQDN’yi hatırlamanız yeterli. Web istemcisi bilgisine artık gerek yoktur, bu nedenle https://company.3cx.com.tr/webclient/, https://company.3CX.com.tr olur. Kullanıcılar için ileriye doğru atılmış büyük bir adım.

Departmanlarla Daha Ayrıntılı İzinler

V20’deki önemli bir değişiklik, Grupların yerini alan ve bir Organizasyon Birimi (Windows Active Directory) gibi davranan Departmanların tanıtılması dır. Bölümlerin kendi çalışma saatleri, tatilleri, saat dilimi, dil ayarları ve uzantıları vardır. Sistem aboneleri, bir Departmanın üyesi olarak bu ayarları devralır. Bireysel aboneler departman saatlerini geçersiz kılabilir. Genel ofis saatleri artık geride kaldı, bu da daha büyük kurulumlar için yapılandırma ve yönetimi çok daha kolay hale getiriyor.

Departmanlar ayrıca izinlerin daha ayrıntılı bir şekilde ayarlanmasının temelini oluşturur. Örneğin, kullanıcı yönetimi ve IVR’lerden sorumlu, kendi yöneticisi olan bir departmanınız olabilir. Kullanıcılara ek olarak herhangi bir sistem uzantısını veya trunk’ı bir grubun üyesi yapabilirsiniz. Varsayılan olarak trunklar sistem çapındadır. Departmanları kullanmakla ilgilenmiyorsanız, her 3CX kurulumunda yer alan tek bir varsayılan gruba bağlı kalabilirsiniz. IVR’ler ve diğer sistem aboneleri varsayılan olarak bu varsayılan grubun parçasıdır!

VoIP Kalite İzleme

Yeni Yönetici Konsolu’ndaki olay günlükleri eskisinden çok daha fazla bilgi sağlar. Hızlı bir bakışta neler olduğunu ve sorunları kendi başınıza nasıl düzeltebileceğinizi görebilirsiniz. Ses kalitesi sorunlarına neden olan ağ sorunlarını hızlı bir şekilde tespit etmenizi sağlayan yeni VoIP kalite monitörü eklendi.

V20 için Yol Haritası

3CX’te her zaman geleceğe bakıyoruz. Dolayısıyla bugün yayınladığımız şey, gelecek vizyonumuzun statik bir versiyonu değil. Küresel telefon liderliğine doğru ilerlerken kolaylıkla üzerine inşa edebileceğimiz, güvenli ve genişletilebilir bir mimaridir. Gelecek Güncelleme 1 ve 2’ye ilişkin planlarımızı ayrıntılarıyla anlatan, yakında yayınlanacak yol haritası blog yazısı için bu alanı izlemeye devam edin. Güvenlik, Microsoft Teams Entegrasyonu, Raporlama yetenekleri (Grafana), Çok Kiracılı, Yerleşik video MCU ve Programlanabilirlik.

V20’ye yükseltme

Yükseltmeden önce, mutlaka okuyun V20 Yükseltme Kontrol Listesi ve SSS.

Ayrıca dikkat edilmesi gerekenler:

  • Planlanmış Raporlama: Güncelleme 1 veya 2’de yayınlanacaktır. Onsuz yapamıyorsanız bu güncellemeleri bekleyin.
  • Şu anda V20 yalnızca Linux’ta kullanılabilir: Windows yükleyicisi daha sonraki bir aşamada gelecek ve kurumsal bir sürüm gerektirecektir. Abonelik süresi boyunca Windows çalıştıran tüm PRO sürümlerini Enterprise sürümüne yükselteceğiz. Daha fazla bilgi için takip edin.
  • Şirket içi kurulumlar Split DNS gerektirir: 3CX FQDN’nin hem LAN üzerinden hem de WAN üzerinden tamamen çözülebilir olması gerekir. Bu, kendi DNS sunucunuz veya güvenlik duvarınızın hairpin nat yapabilmesi gerektiği anlamına gelir. Çok küçük ağların buluta taşınması veya yönlendiricinin değiştirilmesi gerekebilir.
  • Sistem Sahibi gereklidir: Sistem Sahibi rol seti olmadan yükseltme yapamazsınız. Daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz. Bu hesabın kontrolünün sizde olduğundan emin olun!
  • Genel Ofis saatleri ve tatillerin yeniden yapılandırılması ve Departmanların kullanımı: Departmanları kullanmak istemiyorsanız yalnızca varsayılan Departmanı kullanabilirsiniz. Ancak siz bunu yapana kadar her şey eskisi gibi çalışmaya devam edecektir. Bunu yalnızca ofis saatlerini düzenlemek istiyorsanız yapmanız gerekir.
  • Güncellenmiş kılavuzumuzu okuyunhttps://www.3cx.com/docs/manual/

Sürüm 18, Güncelleme 9’dan itibaren Yönetici Konsol’a giriş yapın, “Güncellemeler”e gidin ve “Yükselt”e tıklayın. Bu, işletim sisteminizi Debian 12’ye yükseltecek ve Sürüm 20’yi yükleyecektir. Alternatif olarak şu adresten yeni bir örnek yükleyin: https://www.3cx.com/install/.

Değişiklik günlüğünün tamamını buradan görüntüleyin.

Özel İş Ortağı veya Müşteri Forumlarımızda V20 tartışmasına katılın. Daha fazla gelişmeden haberdar olmak için bizi X ve LinkedIn’de takip edin.