SIP (Oturum Başlatma Protokolü) nedir?

SIP (Oturum Başlatma Protokolü) 2 veya daha fazla katılımcı arasında bir “oturum” oluşturmak, bu oturumu değiştirmek ve nihayetinde oturumu sonlandırmak için kullanılan bir işaretleşme protokolüdür. TEMEL kullanımını IP Telefon dünyasında bulmuştur. SIP’nin açık standartlı oluşu telefon pazarında büyük bir ilgi yaratmış ve SIP tabanlı telefonların sevkiyatını yapan üreticiler bu sektörde çok büyük bir büyümeye şahit olmuştur.

Oturum Başlatma Protokolü

SIP Protokolü metin tabanlıdır ve HTTP Protokolüne önemli ölçüde benzerlik gösterir. Mesajlar metin tabanlıdır ve istek-yanıt mekanizması daha kolay sorun giderme sağlar. Gerçek veri iletimi, İletim Denetimi Protokolü (TCP) ya da OSI modelinin 5. katmanındaki Kullanıcı Veri Birimi Protokolü (UDP) tarafından gerçekleştirilir. Oturum Tanımlama Protokolü (veya SDP) hangi protokollerin kullanıldığını denetler.

SIP mesajları, bir aramadaki katılımcıların kimliğini ve katılımcılara bir IP ağı üzerinden nasıl ulaşılabileceğini tanımlar. Bazen SIP mesajlarının içerisine yerleştirilmiş bir SDP beyanı da görürüz. SDP (Oturum Taımlama Protokolü), oturum için oluşturulacak medya kanallarının türünü tanımlar ki bu tipik olarak hangi kodeklerin uygun olduğunu ve medya motorlarının IP ağı üzerinden birbirine nasıl ulaşabildiğini açıklar.

Bu kurulum mesajlarının değiş tokuşu bittikten sonra medya yine bir başka protokol, tipik olarak RTP (Gerçek Zamanlı İletim Protokolü), kullanarak değiştirilir.

SIP, IETF tarafından geliştirilmiş ve RFC 3261 olarak yayınlanmıştır ve VOIP dünyasında H.323 protokolünün neredeyse tamamen yerini almıştır.

Daha fazla okuma