Şeylerin İnterneti-büyük verilerEn azından Güney Koreli KT böyle düşünüyor. KT, 29 Mart tarihinde Seul’deki bir basın konferansında şirketin (önceden “Korea Telecom” olarak bilinirdi) Küçük Şeylerin İnterneti (Internet of Small Things (IoST)) özel ağının faaliyete geçmesi için 130 milyon dolar yatırımda bulunduğunu duyurmuştur.

Yeni şebekenin amacı; “küçük veriler”i toplayan ufak sensörleri analiz için bilgisayarlara ve sonunda akıllı telefonlarımıza bağlamaktır böylece bilgileri işleyebiliriz.

Küçük veriler ufak olabilir ama önemlidir çünkü önemli şeyler hakkında gerçek zamanlı bilgiler sunar. Örneğin, her gün almanız gereken ilacın bitmesi küçük bir şey değildir ancak bunu gerçekleşmek üzereyken küçük bir sensör size söyleyebilir ve IoST ağı bilgileri ekranına aktarabilir. Küçük veriler, ilaç kullanım düzenini belirlemek üzere büyük verilere eklenebilir — insanlar doğru miktarı alıyor mu?

Bu nedenle küçük verilerin toplanması, öğrenilebilenlerin uygulanmasıyla milyonlarca dolar tasarruf edilebilen işletmeler üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. İşte bu nedenle KT, çok düşük güç tüketimiyle çalışan bu çok küçük sensörlerden 100.000 tanesini ücretsiz olarak sunmakta ve kullanıcılara şebeke hizmetini bir yıl süreyle ücretsiz olarak sağlamaktadır. Bir KT çalışanı hedefin, bağlı IoST modülü sayısını 2018 yılına kadar 4 milyona yükseltmek olduğunu ifade etmiştir. Şebeke, KT’nin enerji bakımından verimli LTE-M hizmeti üzerinde çalışacaktır.

Şirket bisiklet güvenliği için çözümler sergilemiştir — sensör bisikletinizin oynandığını söyleyebilir — ve taşıyıcıları kapta bir sorun olduğunda otomatik olarak bilgilendirebilen bir kan nakli çözümü. Büyük sayısal hesaplayıcılara giden küçük veriler, bisiklet üreticilerine hırsıza dirençli makineler üretmeyi ve nadir kan örneklerinin nasıl daha iyi şekilde taşınacağını öğretir.

Ancak tüm bu verilerin kullanılabileceği bir yere taşınması ucuz ve güvenilir bir iletişim aracı gerektirir. İşte burası IP PBX’in devreye girdiği yerdir: Çok az miktarlarda enerji tüketirken çok düşük bant genişliği gereksinimlerine sahip çok sayıda cihaza bağlanabilmektedir. Böylece sanal bir PBX kullanıcısı IoST’a bağlanıp farklı cihazlardaki tüm bilgileri alabilir.

Daha sonra IP PBX kullanıcıları, verileri analiz edebilir ve uğruna hareket edecekleri sonuçları iletebilirler — böylece bir kez daha boyutun önemli olduğunu kanıtlarlar çünkü küçük veriler, telekom endüstrisi için çok büyük bir fırsat yaratacaktır.